Undrar du vart all tid tar vägen?

Eftersom detta handlar om mobilanvändning så vill jag direkt påpeka att jag inte har ett förnumstigt pekfinger i luften som säger ”ajabaja, du blir dum i huvudet av för mycket skärmtid”.

Det här handlar om en liten upptäckt som du kan dra nytta av direkt. Om du vill.

Häromdan var det en artikel i SvD om en amerikansk psykolog som heter Adam Alter. Du kanske läste den. Han har studerat hur människor använder sitt dygn 2007, 2015 och 2017. Resultatet sammanfattas i det här diagrammet:

Som du ser är det ingen skillnad på tiden för de tre första aktiviteterna, sova, arbeta och pendla samt ”survival”, som består av att äta och annat livsnödvändigt.

Det är när vi kommer till det sista vita fältet, ”personal” som det skett stora förändringar.

Det vita fältet representerar den tid man har över när man tagit hand om allt nödvändigt. Rött visar hur stor del av den här tiden som går åt till skärmtid.

Skärmtid tar nästan all personlig tid

År 2007 var det väldigt lite tid som lades framför en skärm (den röda markeringen). Åtta år senare, 2015, har skärmtiden ökat väsentligt. Och 2017 tar den upp nästan all ledig tid. Det lilla som är kvar är här gulmarkerat.

Detta behöver inte alls gälla din användning av tid, det är ju ett genomsnittsvärde. Men för många kan det vara något att reflektera över.

– Det är under våra få timmar av fritid som magin sker, säger Adam Alter. Det är då din mänskliga sida lever och just nu är det en väldigt liten del av dygnet.

Det finns annan forskning på det här området som visar att hjärnan av flera olika anledningar förändras när vi aldrig låter den vara i fred utan vänjer den vid att alltid konsumera intryck och information.

Dessutom, en stor del av den här tiden går åt till sociala medier, och flera forskare har kommit fram till att dessa är kraftigt beroendeframkallande.

Nu känns det nästan som om pekfingret är på väg upp i alla fall. Till saken. Vad har vi för nytta av den här kunskapen?

Jo, om du tänker efter har förmodligen du också lite tid varje dygn som du kan göra vad du vill med. Är du småbarnsförälder handlar det kanske om väldigt lite tid, men ändå, tid.

Fyra steg för mer egen tid

Om du känner att du skulle vilja utforska vad du gör med den här tiden, så kan du ha hjälp av de här fyra stegen.

1. Bli medveten om hur ditt förhållande till mobiler och datorer är. Du ska alltså inte ändra på något, bara bli medveten om. Det är ett beprövat mindfulnessknep. Får mobilen och andra skärmar mer uppmärksamhet än de förtjänar?

Du kanske kollar på mobilen flera gånger om dagen utan att den har gett ett pip ifrån sig. Mobilen åker fram så fort du får några sekunder för dig, utan att du riktigt övervägt om det finns något annat vettigt att göra. Och så vidare.

2. För enkelhetens skull antar jag att du kommer fram till att du är beroende av mobilen. Fortsätt då att skaffa mer kunskap om hur beroendet påverkar dig. (Du ska fortfarande inte försöka förändra något.)

Beröm dig själv varje gång som du är medveten om att du automatiskt har tagit fram mobilen. Kanske när du satte dig på bussen, när det blev tråkigt på ett möte, vid ett rödljus när du kör bil.

3. Lägg märke till vad som händer i dig om du någon gång bestämmer dig för att göra tvärtom. Alltså, ta inte fram mobilen när du till exempel sätter dig på bussen. Var nyfiken på hur du reagerar då.

4. Om du undan för undan ökar din medvetenhet om ditt eget beteende, eller beroende, så brukar det nästan av sig självt leda till att du startar en förändring.

Det beror helt enkelt på att din ökade medvetenhet ger dig fler val än ett. Varje gång du blir medveten om att du automatiskt är på väg att ta fram mobilen, så har du fått valet att göra något annat. Till exempel att se dig omkring, lyssna ordentligt på någon, bara vara med dig själv.

De flesta av oss kan nog aldrig räkna med att ”få all tid i världen” för egen del. Men den tid vi faktiskt har för oss själva behöver vi se till att vi själva bestämmer över. Det ska inte en mobil göra.

Hasse Boderos

Senior Trainer på Minds Unlimited

 

Kurser
Ett tips om du vill lära dig fler ”mindfulnessknep” är våra ledarkurser eller medarbetarkurser.

Några källor
https://www.svd.se/psykologen-darfor-kanns-det-som-att-du-inte-har-nagon-ledig-tid
http://adamalterauthor.com/