Om du inte klarar att fokusera på din andning i 10 sekunder… – Hur ska du då mäkta med att navigera i den utmanande utvecklingen..?

Yuval Noah Harari är läst och hyllad av Obama, Gates, Zuckerberger, Chopra och Jon Kabat-Zinn. Den dynamiske historie-professorn, som skrivit bl a bästsäljaren ”Sapiens”, målar människans evolution med bred pensel. Big Bang till AI, beskrivs lika träffsäkert som tankeväckande. Han är en mega-influencer som fyller de stora salarna på World Economic Forum och får CEO’s och politiker att spetsa öronen.

Harari gick sin första mindfulness-retreat för tjugo år sedan: vars innehåll kom att förändra livet totalt. När han inledningsvis blev uppmanad att observera andningen – gick det i 10 sekunder… Han menar att om han inte klarar den uppgiften; hur ska han då mäkta med att observera den stora globala utvecklingen..?

Numera börjar och slutar, den produktive författaren och debattören, dagen med en timmes meditation. Loggar även ut på långa, tysta retreater regelbundet. Harari menar att den typen av disciplinerad fokus-träning, varit nödvändig för att klara arbetet och tilläger: ”Det är så här du lär känna dig själv.” Menar också att; i en värld som förändras exponentiellt, är det viktigaste vi kan lära oss själva och våra barn – emotionell intelligens samt mental stabilitet.
Harari ́s insikter i meditationen gör att han gärna pratar om nutidsmänniskan som ”hackad” och att vi vet mindre om oss själva än ex Facebook. Han är medvetet ifrågasättande när han ger uttryck för att våra tankar, känslor, beteenden samt omdömen – därigenom blivit mindre tillförlitliga.

I boken ”21 LESSONS FOR THE 21ST CENTURY”, beskrivs och analyseras vår nutid samt största utmaningar. Hans slutsats är – meditation till alla. 21 århundradet kräver mindfulness, förståelse kring hur vi själva skapar problem och lidande, samt i förlängningen; hur vi kan ”uppgradera” de mänskliga egenskaper som understödjer en hållbar framtid för Sapiens.

Bill Gates, som själv gått mindfulness-kurs sammanfattar/recenserar boken här.